yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalıdır?

yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalıdır?

yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler!

bebeğiniz dünyaya geldi. şimdi, hastaneden ayrılıp birlikte eve gitme zamanı. bu yazımız, yenidoğan ebeveynleri için bir rehber niteliğinde olacak. üç ana başlık altında hazırladığımız yazımızda en çok merak edilen soruların cevaplarını bulacaksınız.

öncelikle, bu heyecanlı döneme girerken sakin olun. siz ne kadar stresli ve heyecanlı olursanız, bebeğiniz de en az sizin kadar stresli olur. özellikle annelerin bu dönemde yaşadıkları kaygılar, üzüntüler ve stres bozuklukları bebek tarafından çok hızlı bir şekilde hissedilir. siz sakin oldukça bebeğiniz de sakinleşecektir.

beslenmesi nasıl olmalı?

yenidoğan bebeklerin beslenmesi ebeveynlerin en çok kaygılandığı konulardan biri. yenidoğan bebeğinizin beslenmesi için birincil ve en önemli besin anne sütüdür. gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek ve kullanmaya hazırlayacak hale gelir. bebek, doğduğu andan itibaren içgüdüsel olarak annesini emmeye başlar. annenin yeterli süt salgılaması için bebeğin yeterli sıklıkta ve doğru şekilde emmesi gerekmektedir. bazı annelerde gerek stresten gerekse yorgunluktan ilk anda süt gelmeyebilir. sütün ilk anda gelmemesinin nedeni değişse de anne ve bebeğin tensel temasının artırılması süt miktarını artıracaktır. bazı durumlarda sonraki aşamalarda da süt yetersiz gelebilir, hiç gelmeyebilir veya bebeğiniz sütü alamayabilir. bu tür durumlarda da doktorunuzun önerisiyle bebeğinize uygun bebek maması ile beslenmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

anne sütü bebeğinizi orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, her türlü virüs ve ileride oluşabilecek şeker hastalığı, obezite, bazı kanser türleri gibi her türlü hastalıklardan korur. anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. i̇lk haftalarda emzirme süreçleri genelde düzensiz olur, bebeğiniz her istediğinde emzirebilirsiniz. her iki göğsü eşit sürelerde emzirtmek en idealidir. lakin bir göğüs boşaltılmadan diğer göğüsten emzirme önerilmez. ancak bazen bu durum bebeğin tercihi ve süt yeterliliği bakımından değişebilir. günde yaklaşık 10-12 kere emmesi normaldir. bir süre sonra bu süreci düzene oturtmakta fayda vardır. bir düzene oturması için ortalama 2 saatte bir emzirmek yeterli olacaktır

uyku düzeni nasıl olmalı?

yenidoğan bir bebek günün çoğunu uyuyarak geçirir. günde ortalama 15-18 saat uyur ve genelde 1-2 saat uykunun ardından uyanır, karnını doyurmak ister ve tekrar uyur. gece ve gündüzü ayırt edemediği için uyku düzeni de bir yetişkine veya bir çocuğa kıyasla oldukça düzensizdir. bizim günlük ritmimizi öğrenmeleri ve buna alışmaları için yaklaşık altı aylık olmaları gerekiyor. uykuya dalamayan veya normalden daha sık uyanan bebeklerde bir uyku düzeni oluşturmak gerekir. bunun için aşağıdaki yöntemleri öneriyoruz:

  • bebeğinizin uykusunun geldiğini anladığınız zaman onu uyanıkken yatağına yatırın. böylece bebeğiniz yatağıyla uyku arasında bağlantı kuracaktır.
  • belirli bir haftadan sonra bebeğinizin yatma saatini belirleyin. yine 1-2 saat aralıklarla uyanık kalacaktır ama kendiliğinden uyumadığı zamanlarda belirli bir saatte yatağına yatırarak ve onu uyku durumuna hazırlayarak uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
  • uyku öncesinde bebeğinize banyo yaptırıp, masaj uygulayabilirsiniz. bu durumda bebeğinizin vücudu rahatlayacak ve uykuya geçişi daha kolay olacaktır.

yenidoğan banyosu nasıl yaptırılır?

beslenme ve uyku düzeninden sonra yenidoğanlarda en çok zorlanılan konu banyodur. hassas olan bebek cildi, göbek kordonu ve onun banyoya hazır olup olmadığı konuları önemli meseleler. bebeğinizi, göbek bağı düşene dek silerek temizleyebilirsiniz. göbek bağı ilk iki hafta içinde düşecektir. göbek bağı düştükten 1 gün sonra da onu kendi küvetinde yıkamaya başlayabilirsiniz.

önerilerimizi uygulayarak banyo sürecini daha keyifli hale getirebilirsiniz.

  • bebeğinizin kıyafetlerini ve havlusunu önceden hazırlayın. bebeğinizin banyo süreci bittikten sonra hem zaman kaybetmemek hem de panik olmamak adına bu ilk adımı gerçekleştirin.
  • banyo yaptıracağınız alanın ve evin genel ısısının aynı olmasına dikkat edin. sadece banyo yaptıracağınız alanın sıcak olması evin diğer ortamlarına geçerken sıcak-soğuk dengesi nedeniyle doğru olmayacaktır. oda ısısı 22-23˚c olmalıdır.
  • suyun ısısını da doğru ayarlamak gerekir. banyo yaptıracağınız suyun ılık (35-37˚c) olması oldukça önemlidir. daha sıcak veya daha soğuk bir suda banyo yaptırmak bebeğinizin rahatsızlanmasına ve hastalanmasına neden olur. suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edebilirsiniz.
  • bir elinizle bebeğinizi tutarken diğer elinizle bebeğinizi yıkamaya başlayabilirsiniz. i̇lk haftalarda bebeğinizi yıkarken bir kişiden daha destek almanız sizin için daha kolay olacaktır
  • bebeğinizin başını yenidoğanlara özel olarak geliştirilen bir şampuanla yıkamanız gerekmektedir. dalin bebek şampuanı’nın göz yakmayan saf ve yumuşak formülü yenidoğan bebekler için de güvenle kullanılabilir. yenidoğan bebeğin cildinin ph değeri ile uyumlu aynı şampuan ile bebeğinizin vücudunu da yıkayabilirsiniz.
  • banyo sonrasında bebeğinizin cildine masaj yapmayı unutmayın. cildine özel olarak geliştirilen bir bebek yağı ile masaj yapmak banyo sonrasında vücudunu rahatlatacak ve uykuya geçmesini kolaylaştıracaktır. yenidoğan bebeklerin hassas cildine özel olarak geliştirilen dalin bebek yağı’nı banyo sonrasında rahatlıkla kullanabilirsiniz. banyo sonrası bebeğinizin cildi için gerekli olan nemi koruyarak cilde hapseder ve ciltte kalıcı bir nemlendirme sağlar. bu nedenle, dalin bebek yağı, yapacağınız bebek masajı için ideal bir üründür.

ilgili video

benzer içerik