çocuklar için nefes egzersizi

çocuklar için nefes egzersizi

farkındalık olması, çocukların mutluluğunun artmasına ve kaygılarının azalmasına yardımcı olur. bu nedenle çocuklar için dikkatli bir şekilde nefes alması oldukça önemlidir. çocuklara tıpkı teşekkür etme, diş fırçalama öğretildiği gibi; bilinçli nefes almaları da öğretilmelidir. üstelik bunu onları eğlendirerek yaptırmak da mümkün! nasıl mı? hadi birlikte göz atalım.

tıslayan nefes egzersizi

burundan, uzun süre derin nefes alın. ardından ağır ve uzun bir tıslama sesi ile ağzınızdan dışarı çıkarın. yılan sesine benzer bu nefes veriş şekli hem çocuğunuzu güldürecek hem de onun iç hızını yavaşlatacaktır. çocukların, zihinsel ve fiziksel olarak kendini yavaşlatmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için oldukça keyifli bir etkinlik değil mi?

çiçek nefes egzersizi

öncelikle güzel bir çiçek kokusu duyumsadığınızı düşünün. burundan ve ağızdan nefes alarak herhangi bir gerginliği serbest bırakın. papatya, gül, nergis… çocuğunuzun sevdiği çiçekleri tek tek hayal ederek koklamasını sağlayın.

tavşan nefes egzersizi

tavşanlar sevimli burunları ve etrafı hızlı hızlı koklamaları ile bilinir. bunun için burundan yalnızca 3 hızlı koklama yapıldıktan sonra bir uzun burun dışarı nefes verilir. çocuğunuzu tavşan gibi davranmaya davet edin. özellikle miniğiniz çok üzgün olduğunda bu egzersizi deneyebilirsiniz.

balon nefes egzersizi

bu egzersiz için öncelikle bir sandalyeye ihtiyacınız var. miniğinizi bir sandalyeye oturtun ve arkasına yaslanmasını sağlayın. ardından büyük ve renkli bir balona üflemesi gerektiğini söyleyin. işte bu kadar!

nefes egzersizi

leopar nefes egzersizi

çocuklara bilinçli nefes almayı öğretmenin yanı sıra diyafram nefesi almayı da öğreten bu egzersizimiz için ise yapmanız gerekenler şu şekilde:

miniğinize tıpkı bir leopar gibi elleri ve ayakları üzerinde, yani emekleme pozisyonunda, durmasını söyleyin. ardından burundan nefes alıp, karnını şişirerek omurgasının inişini fark etmesini sağlayın. sonrasında ağızdan nefes vererek vücudunun geldiği şekle dikkat etmesine yardımcı olun.

fil nefes egzersizi

geldik son egzersizimize! fil egzersizi için miniğinizin bacakları açık şekilde ayakta durmasını sağlamalısınız. ardından ona fil gibi nefes alması gerektiğini söyleyin. eminiz fil olma fikri oldukça eğlenceli gelecektir. bunun için burundan derin bir nefes almalı ve karnı şişerken filin hortumu gibi ellerini açmalı. sonrasında ise sesli şekilde nefes verip, karnıyla birlikte kollarını aşağıya indirmeli. işte bu kadar!

 

çocuklar, dikkatli nefes almayı öğrendiğinde, onlara streslerini yönetmek ve iç huzuru geliştirmek için ömür boyu bir araç vermiş sayılırız.

dilerseniz “çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?” hakkındaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.