ilk adım ayakkabısı nasıl seçilir?

ilk adım ayakkabısı nasıl seçilir?

bebeğiniz bü-yü-yoor. onun ilk adımlarına şahit olmak ve büyüdüğünü görmek harika bir his. bebeğinizin bu özel anını iple çekerken, minik ayaklarını sevimli ayakkabılar ile taçlandırmak isteyebilirsiniz. böylesi bir durumda öncelik olarak bebeğinizin ayak sağlığına dikkat etmek gerekir. bu nedenle ilk adımlarını atan bebeğiniz için ayakkabı seçimimi doğru şekilde yapmak önemlidir. bebeklerde ayakkabı seçimi, ürün özellikleri dışında giyilmesi önerilen zamana uygun olarak yapılmalıdır. bu yazımızda bebeklere ilk adım ayakkabısı nasıl seçilir sorusunun yanıtını derledik.

ilk adım ayakkabıları ne zaman alınmalı?

normal gelişim gösteren bebeklerin, 1 yaşından önce ayakkabı giymemesi tavsiye edilir. bunun nedeni ise; bebeklerin ilk aylarda refleks olarak yere basmasıdır. bu durum, içgüdüsel bir davranıştır. yürüme öğrenilene kadar bu refleks tekrarlanmaya devam eder. bu refleks genellikle 12 ila 15. aya kadar devam eder.

ilk adım ayakkabısı nasıl olmalı?

ilk adım ayakkabısı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. bu unsuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • doğru büyüklük: doğru büyüklüğü belirlemek için yapmanız gerekenlerin başında, ayakkabının ön kısmına bastırarak, bebeğinizin baş parmağı ile ayakkabının uç kısmındaki mesafeyi kontrol etmek geliyor. yarım santimlik bir boşluk idealdir. ayrıca ayakkabıyı bebeğinize giydirerek, ayakkabının yan kısımlarındaki boşluklara da dikkat etmelisiniz. son olarak bebeğinizin bileğinden tutun ve ayağını oynatın. eğer bebeğinizin ayağı rahat hareket ediyor ve ayakkabı ayağından çıkmıyorsa, doğru ayakkabıyı buldunuz demektir!
  • hafiflik: bebeğinizin ilk adımlarını attığı günlerde, yürürken yalpalaması oldukça doğaldır. ağır bir ayakkabı da bu işlemi daha da zorlaştırır. bu nedenle bebeğinizin işini kolaylaştırmak için hafif bir ayakkabı tercih edebilirsiniz.
  • esneklik: tabanı çok sert olan ve ayak şekillere uygun biçimde kıvrılıp şekil almayan ayakkabılar, bebeklerin hareket kabiliyetini kısıtlar. ayrıca esnek olmayan bir ayakkabı, bebeklerin iskelet ve kas sistemlerini de zedeleyebilir. bu nedenle burun kısmı en az 40 derece bükülebilen ayakkabılar tercih etmeniz gerekir.
  • kaymaz taban: kaymaz tabanlı bir ayakkabı, bebeğinizin kayarak düşme riskini azaltır.

ilk adım ayakkabısı kaç numara alınmalı?

bebeğinizin ilk ayakkabısındaki numarası, belli bir prosedüre sahiptir. bebek ayak numaraları 16’dan başlar ve 28 numaraya kadar çıkar. bebeğinizin ayakkabı numarasını aşağıdaki listeden öğrenebilirsiniz:

  • 3-6 ay bebekler: 17 numara
  • 6-12 ay bebekler: 18-19 numara
  • 12-18 ay bebekler: 21-22 numara
  • 18-27 ay bebekler: 23-25 numara

bu ayakkabı numaraları, bebeğinizin kilo ve boy oranına göre değişiklik gösterebilir.

 

dilerseniz konuyla ilgili “bebekler ne zaman yürümeye başlar?” başlıklı metnimizi okuyabilirsiniz.