bebekler ne zaman yürümeye başlar?

bebekler ne zaman yürümeye başlar?

bebeğiniz emeklemeyi başardı; peki ne zaman yürümeye başlayacak?

minik adımlarını nasıl atacağını, nasıl dengede duracağını çok merak ediyorsunuz. her bebeğin yürüme süreci farklılık gösterebilir. çocuğun yürüme yaşı, zekası ile ilgili değildir. kaba motor hareketlerde bebeklere göre gelişim farklı olabilir. motor gelişimi, santral sinir sisteminde olgunlaşma ve öğrenme yoluyla gerçekleşir. bu gelişimin hızlanması ve gecikmesinde çevresel koşulların etkili olduğunu da söyleyebiliriz. yazımızı okuduktan sonra aklınızdaki sorulara cevap bulacaksınız.

emekleme süreci

emeklemek, yürümeye geçiş dönemi öncesinde bir alıştırma olarak düşünülebilir. bazen tam tersi görülse de bebekler genel olarak yürümeye başlamadan önce emekler. bazı bebekler hiç emeklemeden yürümeye de başlayabilir. her ikisi de normal süreçlerdir.

bebekler genelde 5-6 aylıkken oturarak dengede durmayı öğrenirler. 6-7 aylıktan itibaren desteksiz olarak kendi başına da oturabilirler. oturmayı öğrendikten sonra emeklemeye başlamak onlar için daha kolay olacaktır. elbette bu süreç her bebeğe göre farklılık gösterebilir. önce emeklemeyi öğrenip, sonrasında oturmayı öğrenmek de normal bir eylemdir.

emeklemenin şekli de yine her bebekte farlılık gösterebilir. bazı bebekler çok hızlı bir şekilde emeklerken, bazı bebekler daha yavaş emekleyebilmektedir.

ilk adımlar

bebeğiniz emekleme dönemini başarıyla tamamladı ve artık bir sonraki aşamaya geçmeyi bekliyor. bebekler ortalama 11. aydan itibaren ilk adımlarını atmaya başlar. sonraki aylarda yani 12-18 aylık süreç içerisinde de yürümeye adapte olduğunu görebilirsiniz. bazı bebeklerin ilk adımlarını atması 18. ayı bulabilir. ciddi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 normal bir zamanlamadır. ancak bebeğiniz 18. ayı geçtiğinde hala yürüyemiyorsa bir uzmana danışabilirsiniz.

bebeklerin emekleme ve yürüme sürecinde sıklıkla ailelerce yürüteç kullanımı gündeme geliyor. aileler özellikle 4-7. aylar arasında, biraz da aile dostlarının da baskısıyla çocuklarına yürüteç alırlar ve kullandırırlar. yürüteç, bebeğin bu dönemlerinde doğal sıralamada (refleksler dönemi, tam basamadığı çökme dönemi, tekrar ayakları üzerine bastığı istemli ayağa kalkma dönemi ve sıralama – yürüme dönemleri) duraklama ve kesintiye neden olur. bu sebeple doktorlar yürüteç kullanımını önermemektedir.

yürümesi için neler yapabilirsiniz?

yürüme sürecinde ebeveyn olarak bebeğinize destek olmak oldukça önemli. bebeğiniz ilk aşamada yürümeye nasıl başlayacağını bilemediği için çekingenlik yaşayabilir. ona yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi yazımızda bir araya getirdik.

  • bebeğinize güvende olduğunu hissettirmek oldukça önemli. korkmadan yürüyebilmesi ve bu süreci sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için yanında olduğunuzu hissettirin. yürümeye başladığı zaman düştüğünde gülmemeye, onu sözlerinizle ve hareketlerinizle desteklemeye özen gösterin.
  • bebeğiniz ilk aşamada tutunarak yürümeye başlayacağı için tutunabileceği alanlardaki güvenliği sağlamanız gerekir. sivri uçlu sehpalar, eşyalar bebeğiniz için tehlike oluşturabilir. bebeğiniz yürüme sürecinde bu eşyalardan zarar gördüğünde korkarak gerileyebilir. tehlike oluşturmamak şartıyla günlük düzeninizi bozmanıza gerek kalmadan gerekli güvenlik önlemlerini alabilirsiniz.
  • bebeğinizin yürümeye başlayacağını anladığınız andan itibaren ellerinden tutarak onunla birlikte küçük adımlar atabilirsiniz. gün içinde yapacağınız bu egzersizlerle adım atmak onun için bir pratik haline gelecek.
  • tüm bu pratikleri yaparken ayakkabı giydirmekten kaçının. çıplak ayakla ve çorapla yapacağınız yürüme pratikleri zemini hissederek dengesini bulmasını kolaylaştıracak. ayaklarını doğrudan yere basmak ayaklarındaki kasların çalışmasını da sağlayacak.
  • bebeğinizin giyeceği kıyafetler de yürümesini engelliyor olabilir. çok sıkı, dar ve kat kat giydirilen kıyafetlerin içinde bebekler kendilerini rahat ve özgür hissetmedikleri için diledikleri gibi hareket edemiyorlar. bu nedenle yürümek için konforlu ve bebeğinizin içinde rahat hareket edebileceği kıyafetler seçmeye özen gösterin.
  • bebeğinizin her zaman yanında olacaksınız ancak bazen de yürümeye başladığında küçük zorluklarla kendisinin baş etmesine izin vermeniz gerekir. çok sert ve riskli bir şekilde düşmediği taktirde hemen yardımına koşmayın. kendi kendine ayağa kalkmayı ve dengesini bulmayı öğrenmesi için bu oldukça önemli.
  • emeklerken önüne nesneleri koyup emeklemesini sağlıyordunuz değil mi? yürümeye başladığında da sevdiği bir nesneyi, oyuncağı birkaç adım mesafede ulaşabileceği bir alana bırakın ve ona ulaşmasını sağlayın. böylece adımlarını atmasını hızlandırabilirsiniz.

ilgili video

benzer blog