

son zamanlarda sosyal medya mecralarında belirli ürün içerikleri “zararlı” olarak lanse edilmekte ve anneler endişeye kapılmaktadır. hem ülkemizde hem de yurt dışında özellikle bebek bakım kategorisinde yıllarca test edilen ve belirli miktarların altında kullanıldığında güvenilir olduğu klinik testlerce kanıtlanmış içerikler, rekabette öne çıkmak için %0 iletişimi ile öne çıkarılabilmektedir. bunun sonucunda annelerin yersiz şekilde endişeye kapıldığını gören avrupa birliği temmuz 2019 itibarıyla kozmetik ürünlerde %0 içeriğinin iletişimini şirketlere yasaklamıştır . kozmetik endüstrisi zaten çeşitli regülasyonlarla kontrol edilmektedir ve raflara konulan ürünler bu regülasyon ve kontrollerden geçerek raflara konmaktadır. önemli olan, en hassas içerikleri seçmek, bu içerikleri doğru miktarlarda kullanmak, ve tüm içeriklerin birleştiği formülün bütünlüğünü bağımsız testlerle kontrol etmektir. mühim olan formülün bütünlüğüdür.
türkiye’ de raflarda satılan tüm kozmetik ürünler avrupa birliği mevzuatından örnek alınarak hazırlanan kozmetik yönetmeliğine uygundur. tüm kozmetik ürünler, t.c. sağlık bakanlığı’nın türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumu piyasa gözetimi ve denetimi şubesi kontrolündedir. türkiye’de yürürlükte olan 5324 sayılı kozmetik kanunu ve kozmetik yönetmeliği, avrupa birliği kozmetik regülasyonu ec 1223/2009 örnek alınarak hazırlanmıştır.
kozmetik bitmiş ürünün dermatolog gözetimi altında gönüllü deneklerce kullanılarak değerlendirilmesi ve ürünün herhangi bir cilt uyumsuzluğu göstermemesi halinde kullanılan bir ifadedir. dalin’in tüm ürünleri dermatolojik olarak test edilmiştir.
sodium lauryl sulfate (sls) temizleyici ve köpürtücü bir hammaddedir. sabun, şampuan, banyo köpüğü ve diş macunu gibi geniş yelpazede kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. sls bebek ürünlerinde kullanılmaz. onun yerine bebek sabun ve şampuanlarında daha yumuşak bir temizleyici olan sodium laureth sulfate (sles) kullanılır. sles ile adları çok yakın olduğundan sıklıkla karıştırılabilir.
dalin ürünlerinde, cildi tahriş etme riski olan bir hammadde olduğu için, sls kullanılmamaktadır. sls daha çok yetişkin ürünlerinde kullanılan etkili bir temizleyicidir. bebeklerin cildi yetişkinlerden daha ince olduğu için, sabun ve deterjanlara daha duyarlıdır. bebeğinizde yetişkin sabun ve deterjanı kullanmamaya özen göstererek onu koruyabilirsiniz.
sles, amerika cosmetic ingredient review (cir) expert panel’i tarafından incelenmiş ve güvenli olduğuna karar verilmiş bir temizleyici hammaddedir. şampuanların yanı sıra diş macunlarından, deterjanlara kadar pek çok bebek temizlik ürününde güvenle kullanılır.
sles, amerika cosmetic ingredient review (cir) expert panel’i tarafından incelenmiş ve güvenli olduğuna karar verilmiş bir temizleyici hammaddedir. bağımsız abd kozmetik içerik inceleme uzman paneli (us cosmetic ingredient review, cir) tarafından yapılan bilimsel incelemeler, sles' nin kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. aşağıda bu çalışmalara birkaç örnek bulabilirsiniz. sles (sodium laureth sulfate ), türkiye ve ab ( avrupa birliği ) yönetmeliklerinde kullanımına izin verilen bir yüzey aktif maddedir. journal of the american college of toxicology, vol2, number 5, 1983. mary ann liebert, inc., publishers
kozmetik ürünlerinde ürüne albeni katmak veya ürünün özelliğini öne çıkartmak için kullanılır. örneğin beyaz renk temizliği çağrıştırdığı için kullanılır. son yıllarda boya kullanımı, tüketicilerin artan talepleri doğrultusunda tüm kozmetik sektöründe azalmaktadır. kozmetik yönetmeliğinde bir bölüm kozmetik ürünlerde kullanılabilecek boyalar ile ilgili bilgi vermektedir. bu bölümde kullanım yerine göre belirlenmiş boyaların listesi yer almaktadır. örneğin, göz çevresinde, dudak çevresinde ya da genel vücut kullanımında hangi boyaların seçilmesi gerektiği açık belirtilmiştir. geliştirilecek ürüne göre boyalar genelde formüle ppm (parts per million / milyonda bir) oranında ilave edilir. yönetmelikte yer alan tüm yasaklar ve sınırlamalar göz önünde bulundurulur ve ürünlere bu şartlarda ilave edilir. kullanılan tüm boyalar ab (avrupa birliği) ve fda (the fd&c act.)’nın kalite şartlarını sağlamalıdır. ürünlerimizde kullanılan boyalar kozmetik yönetmeliğinin yukarıda detaylı açıklanan şartlarına uygundur. hatta seçilen boyalar, gıdalarda dahi kullanılan, güvenli boyalardan seçilmiştir.
bebek cildi yetişkin cildine göre çok daha incedir ve cildin bariyer etkisi henüz tam olarak oluşmamıştır, bu yüzden zararlı maddeler cilde kolaylıkla nüfuz edebilir. mineral yağ, doğal pek çok yağın aksine ciltten emilmez ve cilde güvenli bir bariyer oluşturur. bu özelliğinden dolayı bebekler için zararsız olduğu birçok çalışmada kanıtlanmıştır. bazı bitkisel yağlar ise cildin kendi içinde olan ve dış etkenlere karşı cildi koruyan yağ tabakasını çözebilir ve cildi savunmasız bırakabilir. bu nedenle bebek yağı gibi ürünlerde en çok mineral yağ tercih edilir. mineral yağlar hakkında gerçekler ve mitler adlı ingilizce bir makaleye buradan ulaşabilirsiniz: http://www.berkeleywellness.com/self-care/over-counter-products/article/mineral-oil-facts-and-myths
sodium benzoate organik ürünlerde dahi kullanılması izin verilen güvenli bir koruyucudur. t.c sağlık bakanlığı'nın organik ve doğal kozmetik ürün iddialarına ilişkin kılavuzu'nda kullanılabileceği belirtilmektedir. içeriğinde su bulunan ürünler küf oluşumuna ve bakteri üremelerine açık olurlar. tüketicilerin bu ürünleri güvenle kullanabilmesi için ürünlerin uygun koruyucular ile korunması gerekir. sodium benzoate kozmetiklerin yanı sıra gıda sektöründe de sıklıkla kullanılan bir koruyucudur. o da diğer koruyucular gibi ürünü üretiminden tüketim anına kadar içerisinde oluşabilecek bakteri ve küfe karşı korumak için ürüne eklenir. kozmetik yönetmeliği'nin eklerinde kullanımına izin verilen koruyucular listesinde sodium benzoat yer almaktadır.
parfümler genel olarak sentetik ve doğal yağların karışımından elde edilen koku verici içeriklerdir. ürün içinde kullanılacak parfümler özel olarak seçilir. parfümlerin alerjiye neden olup olmayacağını kesin olarak söylemek her zaman mümkün değildir. her ne kadar parfüm içerikleri alerji yapma riski en az olan hammaddelerden seçilmiş olsa da alerji yapma ihtimali olasılık dahilindedir. geliştirilen ürünler sizlere ulaşmadan önce dermatolojik olarak bağımsız laboratuvarlarca test edilir. fakat alerji kişiye özeldir ve genelleme yapmak çok doğru bir yaklaşım olmaz. eğer herhangi bir ürün size alerji yaptığını düşünüyorsanız önerimiz o ürünü hemen kullanmayı bırakmanızdır.
kozmetik sektöründe alkol denildiğinde etanol ya da etil alkol kastedilir. bu nedenle ürün ambalajlarında yer alan "alkolsüzdür" iddiası, üründe etanolün bulunmadığını belirtmek için kullanılır. ürünlerin etiketinde görülen cetearyl alcohol, benzyl alcohol gibi maddelerin isimlerinde alkol kelimesi geçtiği için tüketiciler sıklıkla bunları alkol ile karıştırmaktadır.
içeriğinde su bulunan ürünler küf oluşumuna ve bakteri üremelerine açık olurlar. tüketicilerin bu ürünleri güvenle kullanabilmesi için ürünlerin uygun koruyucular ile korunması gerekir. methylisothiazolinone belirli bir konsantrasyonda kullanılmasına hem türkiye hem de avrupa yönetmeliklerinde izin verilen bir koruyucudur. diğer koruyucular gibi ürünün üretilmesinden son tüketiciye ulaşıp kullanılması anına kadar ürün içerisinde oluşabilecek zararlı bakteriler ve küfe karşı ürünü korumak için formüle ilave edilir.
içeriğinde su bulunan ürünler küf oluşumuna ve bakteri üremelerine açık olurlar. tüketicilerin bu ürünleri güvenle kullanabilmesi için ürünlerin uygun koruyucular ile korunması gerekir. phenoxyethanol kozmetik ürünlerinde kullanılan bir koruyucudur. tüm diğer koruyucular gibi görevi ürünleri üretiminden kullanım ve tüketilmesi anına kadar mikrobiyolojik kontaminasyonlara, yani içerisinde oluşabilecek bakteri ve küfe karşı korumaktır. kozmetik yönetmeliği'nin eklerinde kullanımında izin verilen koruyucular listesinde phenoxyethanol yer almaktadır.
avrupa birliğinde ve türkiye'de kozmetik bileşenleri ve kozmetik ürünler için hayvanlar üzerinde test yapılmamaktadır. bizler de ürün bileşenlerimizin seçilmesinde bu konuya özellikle dikkat ediyoruz. kendi ürünlerimizin testlerinde de asla hayvanları kullanmıyor, alternatif bilimsel metotları tercih ediyoruz.
dalin ürünlerinin hiçbirinde glüten bulunmamaktadır.
dalin ürünlerinin hiçbirinde domuzdan elde edilmiş herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır.