Çocuklara el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklara el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırma yöntemlerini ebeveynler merak ediyor. gün içerisinde en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. çocukların günlük yaşamında çevresiyle olan her türlü ilişkisini sağlayan eller, pek çok mikroorganizmayı taşır. eller temiz gibi görünse de gözle görülmeyen bakteriler pek çok hastalığa neden olabiliyor. bu bakteriler sıklıkla dokunma, tokalaşma, öksürme, hapşırma yollarıyla bulaşabiliyor. ellerinizi yıkamadığınızda; nezle, grip veya ishal olma ihtimaliniz artabilir. bazı bakteriler, ellerimizdeki gözenek, çizik, çatlak ve kıllara iyice yapışırlar. toz ve kirle karışarak hızla çoğalmak için uygun ortam bulurlar.
çocuklara el yıkamanın önemini anlatın. öncelikle işe çocuklarınıza el yıkamanın önemini anlatmakla başlayın. el yıkamayı doğru şekilde anlatmak ve bu alışkanlığın kazandırılması son derece önemli. çocukların dikkatini okuyacağınız kitaplarla, çizgi filmlerle ya da geliştireceğiniz aktivitelerle çekebilirsiniz.

çocuğunuza rol model olun

çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren en yakını olan anne babasını izleyerek hayata dair deneyim oluşturmaya başlar. çocuğunuza sadece anlatarak değil, uygulamalı olarak da nasıl el yıkaması gerektiğini anlatmalısınız. öncelikle el hijyeni eğitimini vermek için kendiniz çocuğunuzun yanında ellerinizi yıkamaya başlamalısınız. dışarıdan geldikten sonra, yemekten önce ve sonra ya da tuvaletten sonra beraber uygulamalı olarak ellerinizi yıkayabilirsiniz. çocuğunuzun kişisel temizliği için bu adımı uygulamak oldukça önemli.

çocuklara el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

çocuklara el yıkama alışkanlığı okul öncesi yaşlarından itibaren kazandırılmaya başlanmalıdır. burada sorumluluk ebeveynlere düşüyor ve sabırlı olmaları gerekiyor. çocuklara el yıkama alışkanlığı sadece anlatılarak kazandırılmaz. aynı zamanda uygulamalı olarak da göstermek gerekir. anne ve babaların bu konuda rol modeli olmaları gerekli.
biliyoruz ki çocuklar eğlenerek öğrenmeye bayılırlar. el yıkama alışkanlığı kazandırılmaya çalışırken eğlenceli yöntemler de bulmaya çalışın. örneğin, el yıkarken söylediğiniz bir şarkınız olsun. ellerinizi 30 saniye boyunca yıkarken bu şarkıyı söyleyin. hatta size bir de şarkı önerimiz var! çocuklarınızın eğlenerek el yıkaması için birlikte dalin’in el yıkama şarkısını söyleyebilirsiniz.

dinlemek için tıklayın

yemeklerden önce
tuvaletten sonra
hayvanları sevince
evimize gelince

ellerimi yıkarım
hastalığı kovarım
sağlıklı olunca
bol bol oynarım

ellerimin üstünü
parmak aralarını
avuçların içini
sabunla köpürtürüm

ellerimi yıkarım
hastalığı kovarım
sağlıklı olunca
bol bol oynarım

el yıkarken nelere dikkat etmeniz gerekir?

öncelikle, ellerin 30 saniye boyunca yıkanması gerekiyor. Bunu unutmayın. el yıkama işleminde her iki avuç içi ve dışı, parmak araları, tırnaklar ve bilekler iyice yıkanmalıdır. sonrasında, eller iyice durulanmalı ve havlu yardımıyla kurulanmalıdır.

dalin el yıkama tablosu oluşturun

çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazandırabilmek için bir el yıkama tablosu kullanabilirsiniz. ilk olarak çocuğunuz uyandığında, yemekten önce, hayvanları sevince, eve gelince ya da tuvaletten sonrayı baz alın. her ellerini yıkadığında tabloya bir çarpı atın ya da bir çıkartma yapıştırın.

çocuklarımız için bir el yıkama tablosu oluşturduk. bu tablonun çıktısını alarak banyoya yapıştırabilir ve eller yıkandıktan sonra çocuğunuzla birlikte bu tabloya bir çarpı koyabilir ya da çıkartma yapıştırabilirsiniz.

tabloyu indirmek için tıklayın 

benzer içerik.