bebeğinizle evde oynayabileceğiniz oyunlar

bebeğinizle evde oynayabileceğiniz oyunlar

bebeğiniz her gün biraz daha büyüyor ve siz de onun gelişimine her anlamda katkı sağlamak istiyorsunuz. bebeğinizle geçirdiğiniz anları daha kaliteli hale getirmek ve bebeğiniz için faydalı bir şekilde değerlendirmek için onunla birbirinden farklı oyunlar oynayabilirsiniz. bu oyunlar hem bebeğinizin gelişimi için etkili olacak, hem de birlikte eğlenceli zaman geçireceksiniz. çünkü oyun oynamak bebeğinizin çevresindeki nesnelerle ve kişilerle etkileşim halinde olmasını sağlıyor ve zihinsel gelişimi de hızlanıyor.

peki bebeğinizle evde hangi oyunları oynayabilirsiniz?

 

“nereye gitti?” oyunu

bebeğinizin sevdiği bir oyuncağını veya renkli bir nesneyi saklayarak bebeğinizin bulmasını sağlayacağınız basit bir oyun önerimiz var. bebeğinizin tanıdığı bir nesnenin üzerini örttüğünüzde ya da alıp sakladığınızda tamamen ortadan kaybolduğunu düşünür. ancak nesne korunumu için bebeğinize bu ‘sözde’ kaybolan nesneleri buldurma oyunu oynayabilirsiniz. bir kutuya bebeğiniz görmeden birkaç nesneyi koyun. sonra bebeğinizin karşısına geçin ve içindekilerden birini rastgele seçerek bebeğinize gösterin. “oyuncak neredeymiş?” diye sorduğunuz soruya cevap olarak kutudan oyuncağı çıkarın ve “buradaymış!” diyerek bebeğinize gösterin. birkaç tekrardan sonra bebeğiniz kutunun içinden oyuncağını kendi başına çıkarmaya başlayacak.

“kukla arkadaşlar” oyunu

eldiven ya da çoraptan destek alarak hazırlayacağınız basit bir oyun da önerebiliriz. temiz bir eldiveni ya da çorabı keserek elinize geçirin ve üzerine kalemle bir duyguya ait yüz çizin. mutlu ya da üzgün olabilir. bebeğinizin karşısına geçin ve onu korkutmadan kuklayı konuşturun. bir hikâye oluşturarak da o duyguyu tanımasını sağlayabilirsiniz. bu oyunla bebeğiniz hem farklı duyguları tanıyacak hem de dil gelişimi hızlanacak.

“birbirinin aynısı” oyunu

bu oyun için evde bulunan nesnelerin çiftlerinin olması gerekmektedir. bu bir yastık da olabilir, tencere kapağı da. bebeğinize önce kalabalık bir ortamda eşini bulmasını istediğiniz nesneyi gösterin. sonrasında “bunun aynısı nerede? hadi birlikte bulalım!” diyerek yönlendirin. bebeğiniz ilk başta bu oyunu anlamayacaktır. ancak, ilk denemeyi kendiniz gösterdiğinizde evin içinde dolaşarak nesnenin aynısını bulmaya çalışacak. bebeğiniz her eşleştirme yaptığında ödül olarak meyve ya da sevdiği oyuncağı verebilirsiniz.

“gol” oyunu

büyük küçük, kız erkek her bebek topla oynamaya bayılır. bu oyun için de ihtiyacınız olan şey yumuşak, mümkünse pelüş bir top ve büyük bir kutu ya da sepet. bebeğinizin sepetin içine topu atabileceği mesafeyi ayarlayın ve ilk atışı kendiniz yapın. sonrasında ‘gool!’ diye tepki verdiğinizde bebeğiniz bunun eğlenceli bir oyun olduğunu anlayacak. peki bu oyunun bebeğinize katkısı ne olacak? sepetin ya da kutunun içine isabetli atış yapan bebeğiniz başarı duygusuyla tanışacak ve özgüveni gelişecek. ayrıca, odaklanma gerektiren bu oyun sayesinde el-kol-göz koordinasyonu da gelişecek.

“alo” oyunu

bebeğinizin konuşma yeteneğinin gelişmesi ve karşılıklı iletişim kurabilmesi için çok basit bir önerimiz var. büyük bir kaşığı elinize alın ve telefon tutar gibi kulağınıza götürün. bebeğinizin adını seslenerek ve cümleye ‘alo!’ ile başlayarak sıradan bir telefon konuşması gibi iletişim kurmaya başlayın. bir süre sonra diğer kaşığı da bebeğinize vererek aynı hareketi yapmasını sağlayın ve karşılıklı telefonda konuşuyormuşsunuz gibi oyunu devam ettirin. bu oyun sayesinde bebeğiniz iletişim kurma beceresini geliştirecek. ayrıca, bu yöntemle cep telefonlarından bir süre uzak tutabileceksiniz. 🙂

İlgili blog

İlgili video