bebeklerde konak neden olur ve nasıl geçer?

bebeklerde konak neden olur ve nasıl geçer?

bebeklerin özellikle kafa bölgesinde beliren konaklar çoğu zaman annelerin kaygılanmasına neden oluyor. ancak konak birçok bebekte görülen ve tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. konakların çıkmasının kötü bakım olduğunu düşünen anneler, içiniz rahat olsun! bu yazımızda sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

konak nedir?

konak, tıbbi ismiyle infantil seboreik dermatit, bebeğin genellikle kafasında beliren ve kalın, kabuksu ve yağlı yapıda ya da pullanma olarak görülen, çoğunlukla rengi sarımsı olan parçalardır. bazen bu belirtiler dışında hafif kızarıklık ya da isilik görüldüğü de olur. daha çok 1-3 aylık dönemde ortaya çıkan konak, saçlı deride görülse de bazı durumlarda yüzde, kaş, kulak ve alında da gözlemlenebilir.

bulaşıcı değildir ve genel olarak ağrılı ve kaşıntılı şekilde görülmez. konak problemi geçtikten sonra genellikle iz de kalmaz. egzama ya da kepeklenmeyle karıştırılmaması gerekir. egzamada görülen kaşıntı ya da bebeği rahatsız edecek düzeydeki birtakım sorunlar konakta görülmez.

konak neden oluşur?

çoğu anne, konağın oluşma sebebinin kötü bakım ve hijyen eksikliği olduğunu düşünse de bu nedenlerin konağın oluşmasında doğrudan etkili olmadığı bilinmektedir.

konağın oluşmasının birkaç nedeni bulunuyor.

etkenlerden biri ve en çok kabul edileni; bebeğin henüz doğmadan önce anneden geçen gebelik hormonlarıyla yağ bezlerinde ve saç foliküllerinde çok fazla yağ (sebum) üretmesi, bu yağların da ölü hücrelerin içine hapsolmasıdır. cildin üstünde bulunan ve cildi koruyan yağ bezlerinin çok fazla çalışması sonucunda fazla yağ salgılanması ve bu yağların birikerek, daha sonra da kuruyarak dökülmesi sonucunda konak oluşur.

bir diğer neden de sebumda bakteriyle gelişen bir mantar çeşididir. malassezia furfur adı verilen bu mantar aslında yine yağ bezlerinin çok fazla çalışması durumunda çoğalır. bebeğin cildini tepkiye geçirmek yani uyarmak için ideal koşullar oluşur ve buna tepki olarak da konak oluşur.

konak nasıl tedavi edilir?

konak, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. konakları ortadan kaldırmak pek kolay olmasa da uygulayacağınız bazı yöntemlerle tedavi edebilirsiniz.

saçsız deride oluşan konakları tedavi etmek için bebek yağı kullanılabilir. bebek yağı kullanmak cildi yumuşatarak konakların dökülmesine olanak sağlar. dalin bebek yağı, hipoalerjenik yapısıyla özellikle yeni doğan bebeklerin hassas cildine özel olarak geliştirilmiştir. nemi cilde hapsedip, kuruluğu önlediği için konak oluşan derinin de yumuşamasını sağlar. i̇ster banyo küvetine bir miktar dökerek, ister elinize bebeğinizin cildinde konak oluşan bölgelere masaj yaparak kullanabilirsiniz

saçsız deride oluşan konakları tedavi etmenin bir diğer yolu da vazelin kullanmaktır. dalin vazelin’i bebeğinizin cildinde güvenle kullanabilirsiniz. dalin vazelin’in klinik testlerle kanıtlanmış yumuşak formülü, bebeğinizin hassas cildine özel olarak geliştirilmiştir. ciltteki nem kaybına karşı en iyi nemlendiricidir. bebeğinizin cildinde konak oluşan bölgelere hafif bir şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

bebeğinizin günlük banyosunda saçlarını da bebeğinizin cildine uyumlu bir şampuanla yıkayabilirsiniz. dalin bebek şampuanı’nı tedavi sürecinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. cildin ph değeriyle uyumlu formülü ve içerisinde alkol, paraben, sls ve sabun olmaması bebeğinizin tedavi sürecinde ve sonrasında kullanmanız için idealdir. ayrıca doktorunuz da size konak önleyici ve tedavi edici bir şampuan önerebilir.

bir diğer yöntem de özellikle bebeğinizin kafasında oluşan kabukları yumuşak bir fırçayla cildi ovmadan ve yormadan fırçalamaktır. bu yöntem ölü deri parçalarını da yumuşatacaktır. bu işlemi banyo öncesinde saçını şampuanlamadan önce yapabilirsiniz.

bebeğinizin kafasına masaj yapabilirsiniz. bu yöntem de kabukları yumuşatacak ve dökülmesini sağlayacak. ayrıca masaj sırasında bebeğinizin rahatladığını da göreceksiniz.

doktora ne zaman gidilmeli?

yukarıda saydığımız yöntemlerin sonuç vermediği ve konakların yayılmaya devam ettiği durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz. bazen konak sadece kafada başlar ancak vücuda yayılmaya devam eder. bu tür durumlarda da doktorunuza başvurmanızı öneririz. yukarıda saydığımız yöntemleri denemeden önce de doktorunuzla iletişim halinde olmanız doğru olacaktır. farklı durumlarda doktorunuzun önereceği bir şampuan ya da krem daha farklı ve doğru sonuçlar almanızı da sağlayacaktır.

konağın bebeklerde sıklıkla görülen bir durum olduğunu ve karşılaştığınız zaman endişeye kapılmadan doğru tedavi yöntemlerini uygulamanızı öneririz.

 

ilgili blog

ilgili video