baba ve bebek arasındaki bağı güçlendirme yolları

baba ve bebek arasındaki bağı güçlendirme yolları

bebek ile annenin arasındaki bağ, anne karnında başlar. doğum gerçekleştikten sonra bebeğin anne kucağına verilmesiyle ve annenin bebeği emzirmeye başlamasıyla bu bağ kuvvetlenmeye devam eder. neredeyse bütün zamanını anneyle geçiren bebek, anne sevgisini daha yoğun hissetmeye başlar. baba ve bebek ilişkisi de aynı dönemde şekillenir.

peki babalar bu süreçte ne yapmalı?

bebeklerin önemli duyularından biri de dokunmaktır. yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa onunla fiziksel temas kurmaktan çekinmeyin. bebeğinize sarılmak, onu göğsünüze yatırıp uyutmak çok önemli. bu durumun verdiği haz ve mutluluk paha biçilemez. bebek masajı, bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. onun sizi hissetmesine ve sizinle bağ kurmasını sağlayacaktır.

sarılma ve bağ kurma ilişkisi 

bebeğinizle aranızda oluşturmaya başladığınız bu iletişim yöntemleri sarılma hormonu salgılanmasına neden olur. Sarılma ve bağ kurma hormonu olan oksitosin, daha fazla salgılanır. Bu da bebeğinizle daha iyi bir ilişki kurmanızı sağlar.

örneğin, bebeğiniz banyo yaptıktan sonra ona bebek yağıyla masaj yapabilirsiniz. çünkü masaj yapmak, bebeklerin ruhsal ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.

bebekler babalarını ne zaman tanır?

bebekler önce babalarının sesini öğrenir ve etrafında bulunan diğer erkek seslerinden ayırt edebilir. üstelik bunu 2 haftalıkken yapmayı başarırlar. zaman geçtikçe büyük bir hevesle ve heyecanla babalarını beklemeye başlarlar ve kucağa alınmayı beklerler. bu hevesli bekleyişi avantaja çevirerek aranızdaki bağı güçlendirmeye zemin hazırlayabilirsiniz.

baba ve bebek arasındaki bağı hangi aktiviteler güçlendirir?

bebeğin babayla birlikte geçirdiği her vakit ve yaptığı her aktivite ileriki yaşlar için unutulmaz anılar oluşturur. bu nedenle kaliteli zaman geçirmek önemlidir. aşağıdaki önerilerimize mutlaka kulak verin;

  • eğer yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa onunla fiziksel temas kurmaktan çekinmeyin. bebeğinizin başını omzunuza yatırmak ya da hafifçe sallamak onu güvende hissettirecektir.
  • bebeğinizle birlikte en keyifli aktivitelerden biri olan ce-e oyununu oynayabilirsiniz. bu oyun ikinizi de güldürmeye yetecek.
  • bebeğiniz konuşana kadar onu anlamakta zorlanacaksınız. ancak yine de onunla sohbet etmeyi ihmal etmeyin. çünkü sizin sesinizi duydukça sizinle ilişki kurmaya ve sesinizi tanımaya başlayacak.
  • bakımını sadece anneye bırakmayın. siz de gerektiğinde bakımını üstlenin. ağladığında onu sakinleştirin.  bebeğinizi esleyin ya da altını değiştirin. bu süreç, aranızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
  • ona bebek şarkıları söyleyin. her gün bu şarkıyı tekrarlayın ve ikinizin de keyif aldığı bir aktiviteye dönüştürün. göreceksiniz ki bir süre sonra, siz şarkıyı söylemeye her başladığınızda bebeğiniz de size eşlik etmeye başlayacak.
  • benim bebeğim daha çok küçük demeyin ve ona yaşına uygun hikâye kitapları okumaya başlayın. bu hem onun gelişimi için hem de aranızdaki bağı güçlendirmek için çok faydalı olacaktır.
  • bebekler farklı yüz ifadelerine ve ses tonlarına dikkat kesilirler. bu sesin huzurlu bir tonda olmasına dikkat edin.

babanın bebeğiyle olan ilişkisinin bebeğin üzerindeki etkileri nelerdir?

babanın bebeğiyle olan iletişimi, onun ruh ve beden sağlığı açısından oldukça önemlidir. üstelik, bu iletişime başlamak için bebeğin doğmasını beklemeye gerek yoktur. bebeğiniz anne karnındayken de iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. annenin karnına dokunmak ve bebeğinizle konuşmak, onunla kuracağınız bağınızı yavaş yavaş güçlendirecektir.

bebekler doğduktan sonra babanın ona gösterdiği yoğun ilgi sayesinde çevreleriyle iletişim kurmak için daha istekli olacaktır. yapılan araştırmalara göre, babalarıyla iyi bir bağ ve iletişim kurmuş olan bebeklerin, büyüdüklerinde kendilerini ifade etme becerileri de daha gelişmiş oluyor. büyüme döneminde babaları aktif rol oynayan bebeklerin, sosyal hayata adapte olma sürecinde de daha başarılı oldukları biliniyor.

özetle, tüm bunları adım adım uyguladığınızda bebeğiniz ile aranızda sıcak bir bağ oluşacak ve birlikte geçireceğiniz zaman paha biçilemez olacaktır.

 

ürün linki.

ilgili video içeriği.