bebeklerde arkadaşlık kurma ve paylaşma yetenekleri
pek çok ebeveyn gibi siz de bebeğinizin başkalarıyla ne zaman sosyalleşmeye başlayacağını mı merak ediyorsunuz? sosyalleşme bebeklerin sağlıklı gelişimi için kritik öneme sahip fakat bu yalnızca kendi yaşıtlarıyla bir araya gelip oyun oynamaları demek değil. bebeklerin birbirlerine bakmaları, heyecanla çığlık atmaları ya da birbirlerini tamamen görmezden gelmeleri bile sosyalleşmenin önemli bir parçası. peki, sosyal duygusal gelişim için büyük öneme sahip olan çocuklarda sosyalleşme için neler yapabilirsiniz? bebeğiniz ne zaman sosyalleşmeye başlar? siz de bebeğinizin arkadaşlık kurmasına, paylaşma becerilerini geliştirmesine nasıl yardımcı olabileceğinizi merak ediyorsanız içeriğin devamına mutlaka göz atın!
bebeklerde sosyalleşme ne zaman başlar?
çocuğunuz doğduğu andan itibaren etrafındaki insanlara uyum sağlamayı ve onlara tepki vermeyi öğrenir. özellikle birinci yaşına kadar ebeveynleriyle etkileşime girmeye odaklanır. bu yaş grubundayken başkalarından her ne kadar hoşlansa bile yalnızca anne ve babasına yakın hissetmeye devam eder. hatta başkalarının kucağına gitmekten rahatsızlık duyup çığlık çığlığa ağlayabilir.
bebeğiniz iki yaşına yaklaştığında yavaş yavaş diğer çocuklarla etkileşim kurmaya ve onlarla oynamaya başlar. bu etkileşim ve oynama isteği daha çok deneme yanılmaya dayalıdır. pek çok sosyalleşme adımını yavaş yavaş öğrendiği gibi başka çocuklarla oynama becerisini de bu şekilde edinecektir. örneğin, başlangıçta oyuncaklarını hiçbir arkadaşıyla paylaşmadığını görebilirsiniz. doğru zaman geldiğinde ve bu beceriyi edindiğinde ise iyi arkadaşlıklar kuracağından şüpheniz olmasın.
bebeğinizin ilk arkadaşları sizlersiniz
sosyalleşmeye evde başlayan bebeğinizin ilk ve en iyi arkadaşları sizlersiniz. bunun dışında eğer varsa kardeşleri de sizden sonra iyi birer arkadaştır. ten teması, emzirme, konuşma, sarılma, şarkı söyleme ve kitap okuma, ebeveynlerin yeni doğan bebekleriyle etkileşime girmelerinin yollarıdır. temel ihtiyaçları giderme ya da gelişimini destekleme amacıyla yaptığınız her şey bebeğinizin sosyalleşme sürecine katkıda bulunur.
dokunulmayı, tutulmayı, sevilmeyi ve gülümsenmeyi seven bebeğinize tüm bu temasları ve güler yüzünüzü yansıttığınızda kısa zaman içerisinde onun da size tepki verdiğini görebilirsiniz. bebeğiniz hem yüzünüzü izlemekten hoşlanacak hem de bazı hareketlerinizi taklit edecektir. sadece dilinizi çıkardığınızda bile yavaş yavaş sizinle aynı hareketi yapmaya başladığını fark etmeniz olası. dolayısıyla bebeğinizin ilk ve en iyi arkadaşları olarak sosyalleşmesine katkı sağlamanız önemlidir.
bebeğinizin sosyal gelişimine katkıda bulunduğunuzda üç ay içerisinde ilk gerçek gülümsemesini görebilirsiniz. aynı zamanda uyanık olduğu saatlerde sürekli etrafı gözlemlediğini de fark edebilirsiniz. tüm bunlar onun çevreyle iletişim kurduğunun göstergeleridir. gelişimi devam ettikçe bebeğiniz yeni insanlara açık hale gelecek. hatta onları neşeyle karşılayacak. yine de en coşkulu tepkiyi her zaman size, yani ilk arkadaşlarına, vereceğini unutmayın.
bebekler paylaşmayı ne zaman öğrenir?
diğer çocuklarla kurduğu en ufak bir etkileşim, bebeğinizin sizinle oluşturduğu sosyalliği bir adım öteye taşımasını sağlar. hatta hayatının kalanında da sosyal açıdan aktif olmasına yardımcı olur. bu yalnızca kreşte olabilecek bir durum da değil. ailenizin diğer üyeleriyle, komşularınızla ya da oyun gruplarındaki etkileşimler bile fazlasıyla yeterli. peki, tüm bu etkileşimlerin en önemli aşaması nedir? elbette paylaşmak. çocuklarda paylaşma, arkadaşlık kurmanın son derece gerekli adımlarındandır. bebeğinizin bunu öğrenmesi için 2-3 yaşlarına gelmesi gerekir.
2-3 yaş arasındaki çocuklar, daha fazla hareket etmeye ve birbirleriyle oynamaya başlarlar. aynı zamanda kendi oyuncaklarını paylaşmayı da öğrenirler. bundan önceki 2 senede ise bebeğiniz kendine ait eşyaları kimseye vermeme, sıkı sıkı tutma eğilimindedir. bebeğinizin paylaşmayı kolay öğrenebilmesi için ilk 2 yıl dışarıda daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. bir parka gitmek, müzik dersi gibi etkinliklere katılmak, oyun grupları ayarlamak gibi aktiviteler, bebeğinizin sosyal gelişiminin birer parçası olacak. sonrasında çocuğunuzun arkadaşlarıyla daha verimli bir şekilde vakit geçirdiğini görebilirsiniz.
bebeğinizin erken çocukluk döneminde oyun arkadaşı edinmesi, eşyalarını paylaşmayı öğrenmeye başlaması büyük öneme sahiptir. küçük yaşlardan itibaren sosyal etkileşimlerde bulunan çocukların dil becerileri de daha iyi gelişebilir. bebeğiniz hem bulunduğu yaşında hem de ileriki yaşlarında etkili şekilde iletişim kurabilir ve kendisine söylenenleri iyi anlayabilir. aynı zamanda kendini iyi ifade etmeyi de öğrenir.
bebeklerde oyun grubunun önemi
belli yaş aralığındaki çocukların ebeveynleri olmadan, sosyalleşme amacıyla katıldıkları etkinliklere oyun grubu denir. oyun grupları genellikle 0-6 yaş grubu çocuklar içindir.sosyal, duygusal ve bilişsel gelişim için oyun grubu büyük öneme sahiptir. bebekler oyun gruplarında diğer çocuklarla etkileşim kurarak paylaşmayı ve iş birliği yapmayı öğrenebilirler. temel sosyal becerileri öğrenme aşamasında oyun gruplarının büyük önemi vardır. aynı zamanda oyunlar sırasında yapılan etkileşimler sayesinde çocuklar, empati kurma becerilerini de geliştirebilirler.
bebeğinizi oyun gruplarıyla daha sosyal bir birey haline getirirken sizin de rolünüz çok büyük. günün her anını birlikte geçirdiğiniz bebeğiniz, sizin sayenizde arkadaşlık kurmayı öğrenir ve oyun gruplarında da bu sayede aktif olur. özellikle bebeğinizle banyoda geçirdiğiniz vakitler onun için çok değerli. eğlenceli bir banyo deneyimi hem onunla kurduğunuz bağı güçlendirir hem de onun dünyasına güvenli bir arkadaşlık duygusu aşılar. dalin ise tüm bu duygulara eşlik ederek bebeğinizin kurduğu ilk arkadaşlığı pekiştirir.
tüm bunlar göz önüne alındığında çocuğunuzun bebeklik döneminden itibaren arkadaşlık kurma ve paylaşma becerilerini geliştirerek onun arkadaş canlısı bir karaktere sahip olmasına katkıda bulunabilirsiniz. çocuğunuzun büyümesi ve gelecek yıllardaki refahı için güçlü ilişkiler kurmasına, dünyayı tanımasına ilk arkadaşları olarak sizler destek verebilirsiniz. bunun ilk yollarından biri ise bebeğinizle oynayabileceğiniz oyunlar. onunla sık sık sosyal aktiviteler yaparak sosyal gelişimini daha iyi boyuta taşıyabilirsiniz. banyoda dalin ile köpük köpük keyif yaparken onun dünyasının daha anlamlı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
bebeğinizin ilk yaşlarında en iyi arkadaşlarından biri dalin! banyo ve kişisel bakım rutinlerinde onun dünyasına eşlik eden dalin ürünleriyle keyifli zamanlar geçirmesini sağlayabilirsiniz. dalin blog’da bebeğinizin sosyal becerilerini geliştirmeye katkı sağlayacak pek çok içerik sizi bekliyor!